MyTest Cholesterol: Voor wie en waarom?

Voor wie?

De MyTest Cholesterol is bedoeld voor mensen die hun totaal cholesterolgehalte willen meten. Hiermee kunt u het risico op hart- en vaatziekten, opsporen. U meet het totaal cholesterolgehalte met de MyTest Cholesterol met één druppel bloed1. Het verschilt per persoon of en vanaf welke leeftijd het nodig is om het cholesterolgehalte te meten. Het hangt er bijvoorbeeld van af of u een hart- en/of vaatziekte heeft of dat u hier een verhoogd risico op heeft2.

Risicofactoren

Een hoog cholesterolgehalte is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals een hartaanval, beroerte of hartkramp4. Andere risicofactoren zijn familiale voorgeschiedenis, roken, een chronisch hoge bloeddruk, ouderdomsdiabetes, overgewicht en een ongezonde levensstijl.

Waarom?

Een te hoog cholesterolgehalte is een veelvoorkomend probleem. Nederland telt zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Elke dag sterven er in Nederland 105 mensen aan hart- of vaatziekten; waarvan meer vrouwen dan mannen2.

Aangezien u niets voelt van een te hoog cholesterol, is het verstandig uw cholesterol regelmatig te meten. Op deze manier weet u of u iets aan uw cholesterolgehalte moet doen om zo het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat het cholesterolgehalte met een zelftest kan worden gemeten3. U voert de test eenvoudig zelf vanuit uw vertrouwde omgeving uit en hoeft hiervoor dus geen afspraak met uw arts te maken.

>>Bekijk hier hoe u de MyTest Cholesterol gebruikt.

>>Bekijk hier wat er in de MyTest Cholesterol verpakking zit.

Bronnen
  • 1. Gebruiksaanwijzing MyTest Cholesterol
  • 2. Hartstichting: Cijfers over risicofactoren, hartinterventies, ziekte en sterfte. Hart- en vaatziekten in Nederland 2018.
  • 3. KIEN Onderzoek april 2019, uitgevoerd onder 1099 Nederlanders
  • 4. European Society of Cardiology. « European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012) ». European Heart Journal. http://eurheartj. oxfordjournals.org/content/ehj/33/13/1635.full.pdf