MyTest Prostaat: Voor wie en waarom?

Voor wie?

De MyTest Prostaat is bedoeld voor mannen boven de leeftijd van 45 jaar, die geen symptomen hebben en die hun prostaat willen controleren. Daarnaast is deze test ook bedoeld voor mannen met urineweg symptomen (moeilijkheden met plassen, pijn en verhoogde frequentie).
Met de MyTest Prostaat doet u een meting van het PSA-gehalte (Prostaat Specifiek Antigen) via een eenvoudige bloedtest.

Het Prostaat Specifiek Antigeen is een eiwit dat normaliter door de prostaat in het sperma wordt afgescheiden en in kleine hoeveelheden in het lichaam circuleert. Waardes hoger dan normaal kunnen wijzen op de aanwezigheid van een ziekte aan de prostaat. Dit kan ontstaan door een infectie of ontsteking (prostatitis), goedaardige (benigne prostaathyperplasie) of kwaadaardige kanker.

Waarom?

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen ouder dan 50 jaar. Jaarlijks krijgen ongeveer 11.700 mannen in Nederland prostaatkanker. Een vroegtijdige opsporing van prostaatkanker vergroot de genezingskansen aanzienlijk. Prostaatkanker is vaak een traag ontwikkelende vorm van kanker en daarmee bij de meerderheid van de gediagnosticeerde mannen niet (direct) gevaarlijk1.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen niet weet dat een meting van het PSA-gehalte met een zelftest kan worden gedaan. Met de MyTest Prostaat kunt u vanuit uw vertrouwde omgeving op een moment dat voor u uitkomt uw PSA-gehalte zélf testen. De meerderheid van de mensen heeft aangegeven dit erg prettig te vinden aan een zelftest2.

Symptomen van prostaatkanker zijn in een vroeg stadium meestal niet aanwezig, waardoor de meeste mannen niet merken dat zij prostaatkanker hebben. Het groeit in bijna alle gevallen langzaam en geeft in het begin dus geen klachten. Eventuele symptomen treden vaak pas laat op en zijn in de meeste gevallen plasklachten. Deze klachten lijken op de symptomen van een goedaardige vergroting van de prostaat. Dit is een afwijking die ook veel ouder wordende mannen kunnen krijgen. Plasklachten zijn dus niet altijd het gevolg van prostaatkanker, maar het kunnen wel symptomen zijn.

Onder plasklachten wordt het volgende verstaan:

  • Moeilijk op gang komen van het plassen
  • Zwakke urinestraal
  • ’s Nachts veel moeten plassen
  • Niet volledig kunnen legen van de blaas
  • Bloed in urine en/of het sperma
  • Volledig blokkeren van plassen

Mannen met een genetische aanleg (wanneer prostaatkanker bijvoorbeeld ook voorkomt bij de vader of een broer) hebben een verhoogd risico om prostaatkanker te ontwikkelen. Prostaatkanker kan niet worden veroorzaakt door seksuele activiteit, masturbatie of sterilisatie.

>>Lees hier meer over PSA.

>>Bekijk hier hoe u de MyTest Prostaat gebruikt.

Bronnen