Wat is PSA?

PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen, een eiwit dat voornamelijk gemaakt wordt in het klierweefsel van de prostaat. PSA wordt  zowel in een gezonde als in een zieke prostaat aangemaakt. PSA wordt ook (in beperkte mate) door andere klieren gemaakt, zoals de speekselklieren of melkklieren in de vrouwelijke borst. De prostaat is echter het belangrijkste orgaan bij de PSA-productie. Het zorgt onder andere voor het vloeibaar maken van het sperma.

Wanneer PSA meer dan normaal voorkomt in het lichaam, kán dit wijzen op een goedaardige vergrote prostaat, een prostaatontsteking of prostaatkanker. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

De hoeveelheid PSA in het bloed (PSA-waarde) kan worden gemeten met een PSA-test. Een normale PSA-waarde ligt onder de 4.0 ng/ml. Naarmate u ouder wordt, stijgt de PSA-waarde.

Hoe meet ik mijn PSA-waarde?
De hoeveelheid PSA in het bloed (PSA-waarde) kan worden gemeten met een PSA-test. Dit kan bij de huisarts en tegenwoordig zijn er ook zelftesten beschikbaar die u zelf vanuit huis kan doen. Deze zelftesten zijn verkrijgbaar bij de apotheek of online.

Wanneer kunt u een PSA-test doen?
Vroegtijdige opsporing van prostaatkanker vergroot de genezingskansen aanzienlijk. Symptomen van prostaatkanker zijn in een vroeg stadium meestal niet aanwezig, waardoor veel mannen met prostaatkanker niet merken dat zij dit hebben. Mannen met plasklachten (moeilijkheden met plassen, pijn en verhoogde frequentie) en ook mannen boven de leeftijd van 45 jaar, die geen symptomen hebben, maar wel hun prostaat willen controleren kunnen een PSA-test doen.

De test kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd, maar in bepaalde gevallen wordt aangeraden om een bepaalde wachttijd te nemen om vertekende resultaten te voorkomen. Bij onderstaande voorbeelden kan de bloedconcentratie van het PSA toenemen en geldt een wachttijd voordat u de test kunt (laten) uitvoeren.

Activiteit Wachttijd tot uitvoering test
Een lange fiets- of motortocht 24 uur
Geslachtsgemeenschap 24-48 uur
Inbrengen van een blaaskatheter 2-3 dagen
Transrectale echografie van de prostaat 2-3 dagen
Urineweginfectie 1 week


>>Bekijk hier hoe u de MyTest Prostaat gebruikt.