MyTest Urineweginfectie: Voor wie en waarom?

Voor wie?

De MyTest Urineweginfectie is bedoeld voor iedereen die twijfelt of hij of zij een urineweginfectie heeft. Een urineweginfectie is de meest voorkomende aandoening van de urinewegen en kan bij zowel mannen, vrouwen als kinderen voorkomen1. Urineweginfecties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vatbaarder voor het ontwikkelen van een urineweginfectie. Na de menopauze kan de kans op een urineweginfectie ook groter worden.

Het verschil tussen een blaasontsteking en een urineweginfectie is dat bij een blaasontsteking de infectie alleen in de blaas zit. De blaas is een onderdeel van de urinewegen. Een blaasontsteking is dus een vorm van een urineweginfectie.

Waarom?

Urineweginfecties kunnen zich voordoen in elk onderdeel van het urinestelsel; urinebuis, blaas, urineleiders en de nieren. Een acute blaasontsteking is een urineweginfectie ter hoogte van de blaas die bij behandeling binnen enkele dagen geneest. Zonder behandeling kan de ziekteverwekker langs de urinewegen tot in de nieren opklimmen en een nierbekkenontsteking veroorzaken2. Het is dus belangrijk een blaasontsteking of andere urineweginfectie tijdig te behandelen.

Ongeveer 50 procent van de vrouwen heeft minstens één urineweginfectie in haar leven2. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen. Ook zit de plasbuis dicht bij de vagina en de anus. Bacteriën kunnen bij vrouwen daarom eerder in de plasbuis en de blaas terechtkomen.

De voornaamste symptomen van een blaasontsteking zijn2:

  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Aanhoudend gevoel dat u moet plassen
  • Urine kan onaangenaam ruiken
  • Urine kan troebel zijn
  • In meer ernstige gevallen; lendenpijn, koorts en rillingen


>>Bekijk hier hoe u de MyTest Urineweginfectie gebruikt.

>>Bekijk hier wat er in de MyTest Urineweginfectie verpakking zit.

Bronnen
  • 1. Gebruiksaanwijzing MyTest Urineweginfectie
  • 2. Lobel B. et Soussy C-J. « Prise en charge des cystites chez la femmes » dans « Les infections urinaires ». 2007. p74