Cholesterol

Wat is cholesterol?

Om goed te kunnen functioneren heeft ons hele lichaam cholesterol nodig. Cholesterol is een vetachtige stof en komt in de vorm van kleine bolletjes overal in het lichaam voor. Cholesterol wordt als bouwstof gebruikt voor lichaamscellen en hormonen. Een groot deel van het cholesterol wordt door de lever aangemaakt en een klein gedeelte bevindt zich in ons voedsel.
Teveel cholesterol is schadelijk voor het lichaam en is een risicofactor voor hart-en vaatziekten. Zoals u wellicht wel eens hoort, wordt er een onderscheid gemaakt tussen zogenaamd goed en slecht cholesterol1.

Goed cholesterol

Goed cholesterol; ook wel HDL (high density lipoproteïne) vervoert het cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever die er vervolgens voor zorgt dat het cholesterol via de ontlasting het lichaam verlaat. Hoe hoger het HDL cholesterol des te beter het overtollige cholesterol naar de lever kan worden afgevoerd. Dit is goed voor het lichaam, dus vandaar de benaming “goed cholesterol”1.

Slecht cholesterol

Slecht cholesterol; ook wel LDL (low density lipoprotëine) vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. LDL-verbindingen kunnen vast blijven plakken aan beschadigingen in de vaatwanden. Er zijn verschilllende manieren waarop deze beschadingen veroorzaakt kunnen zijn; denk hierbij aan roken, een verhoogde bloeddruk of ouderdom. Een hoog LDL zorgt ervoor dat de bloedvaten langzaam dicht slibben en het bloed dus steeds lastiger door de vaten kan stromen. Hierdoor ontstaat slagaderverkalking1.

Wat is een normaal cholesterolgehalte?

  • Lager dan 5,1 mmol/l is normaal
  • Tussen de 5,1-6,1 mmol/l is licht verhoogd
  • Boven de 6.1 mmol/l is verhoogd

>>Bekijk hier hoe u uw cholesterolgehalte kunt testen met de MyTest Cholesterol.

Bronnen