Prostaatkanker

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is kanker van de prostaat dat ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. De structuur van de klierbuisjes verandert door de kanker en kan soms door een arts worden gevoeld als een vergroting of verharding van de prostaat. Prostaatkanker is vaak een traag ontwikkelende vorm van kanker en daarmee bij de meerderheid van de gediagnosticeerde mannen niet (direct) gevaarlijk1.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen ouder dan 50 jaar. Jaarlijks krijgen ongeveer 11.700 mannen in Nederland prostaatkanker. Een vroegtijdige opsporing van prostaatkanker vergroot de genezingskansen aanzienlijk1.

Symptomen van prostaatkanker

Symptomen zijn in een vroeg stadium meestal niet aanwezig, waardoor de meeste mannen niet merken dat zij prostaatkanker hebben. Het groeit in bijna alle gevallen langzaam en geeft in het begin dus geen klachten. Eventuele symptomen treden vaak pas laat op en zijn in de meeste gevallen plasklachten. Deze klachten lijken op de symptomen van een goedaardige vergroting van de prostaat. Dit is een afwijking die ook veel ouder wordende mannen kunnen krijgen. Plasklachten zijn dus niet altijd het gevolg van prostaatkanker, maar het kunnen wel symptomen zijn.

Onder plasklachten wordt het volgende verstaan:

  • Moeilijk op gang komen van het plassen
  • Zwakke urinestraal
  • ’s Nachts veel moeten plassen
  • Niet volledig kunnen legen van de blaas
  • Bloed in urine en/of het sperma
  • Volledig blokkeren van plassen

Mannen met een genetische aanleg (wanneer prostaatkanker bijvoorbeeld ook voorkomt bij de vader of een broer) hebben een verhoogd risico om prostaatkanker te ontwikkelen. Prostaatkanker kan niet worden veroorzaakt door seksuele activiteit, masturbatie of sterilisatie.

Goedaardig of kwaadaardig

Mannen boven de 30 jaar kunnen door de langdurige werking van het mannelijke geslachtshormoon testosteron op het prostaatweefsel een grotere prostaat krijgen. Een vergrote prostaat hoeft niet altijd klachten te geven en kan dus ook onopgemerkt blijven. Wel is er een mogelijkheid dat een vergrote prostaat op latere leeftijd leidt tot afwijkingen van de prostaat. Het is belangrijk om te weten dat een vergrote prostaat niet automatisch duidt op prostaatkanker en dus een goedaardige afwijking kan zijn. Prostaatkanker is een kwaadaardige afwijking2.

>>Bekijk hier hoe u het PSA-gehalte in uw bloed kan bepalen met de MyTest Prostaat.

Bronnen