Urineweginfectie

Wat is een urineweginfectie?

Een urineweginfectie is een verzamelnaam voor infecties die betrekking hebben op de urinewegen. Hieronder vallen de: nier, nierkelk, urineleider, blaas en urinebuis.

Een acute blaasontsteking is een urineweginfectie ter hoogte van de blaas die bij behandeling binnen enkele dagen geneest. Zonder behandeling kan de ziekteverwekker langs de urinewegen tot in de nieren opklimmen en een nierbekkenontsteking veroorzaken1. Het is dus belangrijk een blaasontsteking of andere urineweginfectie tijdig te behandelen.

Ongeveer 50 procent van de vrouwen heeft minstens één urineweginfectie in haar leven2. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen. Ook zit de plasbuis dicht bij de vagina en de anus. Bacteriën kunnen bij vrouwen daarom eerder in de plasbuis en de blaas terechtkomen.

Symptomen

De voornaamste symptomen van een blaasontsteking zijn1:

  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Aanhoudend gevoel dat u moet plassen
  • Urine kan onaangenaam ruiken
  • Urine kan troebel zijn
  • In meer ernstige gevallen; lendenpijn, koorts en rillingen

Wat kunt u doen om een urineweginfectie te voorkomen?

Drink en plas voldoende

Het wordt aangeraden 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Eventuele bacteriën kunnen hierdoor makkelijker worden uitgeplast en hebben op deze manier niet de kans een urineweginfectie te veroorzaken.

Goede stoelgang

De blaas kan zich gemakkelijker legen als deze genoeg ruimte heeft in de onderbuik. Een goede stoelgang kan hierbij helpen.

Let op uw dagelijkse hygiëne

Een urineweginfectie is geen teken van onvoldoende wassen. Normale hygiëne is dan ook voldoende. Gebruik bij voorkeur geen zeep bij het wassen van uw schaamstreek. Zeep kan de natuurlijke afweer namelijk verstoren. Het is daarnaast verstandig om de anus naar achteren af te vegen, zodat er minder bacteriën in de buurt van de plasbuis kunnen komen.

Seksualiteit

De kans op een urineweginfectie wordt bij vrouwen verhoogd door het hebben van geslachtsgemeenschap. Het kan helpen om na het vrijen te plassen. Daarnaast is het beter om ongecoate condooms te gebruiken.

>>Bekijk hier hoe u zichzelf kunt testen op een urineweginfectie of blaasontsteking met de MyTest Urineweginfectie.

Bronnen
  • 1. Lobel B. et Soussy C-J. « Prise en charge des cystites chez la femmes » dans « Les infections urinaires ». 2007. p74